Propositie vernieuwen?
5 vragen die elke ondernemer zich zou moeten afvragen

Door de toenemende snelheid van innovaties, nieuwe technologieën en veranderende klantbehoeften worden jouw producten en diensten sneller dan ooit minder relevant. Een organisatie die in staat is zichzelf te blijven vernieuwen heeft een streepje voor op haar concurrentie. Wij helpen je graag op weg met het vernieuwen van je propositie.

De afgelopen jaren zijn veel organisaties flink onder druk komen te staan. Zo groeit maar liefst 90% van het MKB niet of nauwelijks (Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering, 2017). Een veelvoorkomende oorzaak daarvan is dat hun producten- en dienstenaanbod niet met de tijd mee gaat. 

Welke unieke waarde lever jij aan je klanten?

In een propositie beschrijf je de voordelen van jouw product en wat dat oplevert voor jouw doelgroep (zie ook onze blog; wat is een propositie?). Een goede propositie wordt gezien als het centrale fundament van je bedrijf. 

Maar producten en diensten die vandaag nog waarde leveren aan je klanten, zouden morgen wel eens hun waarde verloren kunnen hebben. Denk maar eens aan parkeerpalen. Tot vijf jaar geleden nog onmisbaar, maar inmiddels grotendeels vervangen door parkeer apps. 

Dat wil je voor jouw bedrijf natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je regelmatig, zéker eens in de drie jaar, kritisch naar je waardepropositie kijkt. Wil je groeien? Durf dan te innoveren!

5 vragen voor het vernieuwen van je propositie

Hoe weet je dat het tijd is om jouw propositie te vernieuwen? Met deze vijf vragen helpen we je een eind op weg.

Voorbeeld van onderscheiden vermogen commodity - Tommies Tomaten

1.    Wat is je onderscheidend vermogen?
Het begint met je te oriënteren op wat er in de markt gebeurt, want je valt pas op als je je onderscheidt van je concurrenten. Kijk maar eens naar Tommies Tomaten en Looije Honingtomaten. Of net als Bloomon kun je je producten in een andere vorm aanbieden, bijvoorbeeld in abonnement- of leasevorm.

2.    Wat zijn de pijnpunten van je klanten? Waar worden je klanten blij van?
Een sterke propositie staat of valt met inzicht in de pijnpunten en wensen van je klanten. Jouw product is pas relevant als je een concreet probleem oplost of een behoefte van de klant vervult.

Gebeurt het regelmatig dat je je klanten ‘nee’ moet verkopen omdat je de gevraagde service, manier van betalen of leveren niet biedt? Dan is dat een duidelijk signaal dat er kansen zijn om jouw producten en diensten uit te breiden.

3.    Welke nieuwe technologieën of trends gaan invloed hebben op jouw product?
Je hebt de termen Robotization, Blockchain of Internet of Things, VR en subscription economy vast al eens voorbij horen komen. Zelfs wanneer deze technieken in jouw markt nog weinig worden toegepast, kun je bekijken op welke manier ze voor jouw bedrijf relevant kunnen zijn. Als er eenmaal een concurrent op staat die met deze technieken de markt verovert, dan sta je eigenlijk al 1-0 achter.

4.    Is je propositie een duidelijk en samenhangend geheel?
Zorg dat het precies duidelijk is wat jouw product doet en waarvoor klanten jou kunnen bellen.

Je kunt snel testen of jouw propositie duidelijk en samenhangend is. Vertel aan tien wildvreemde potentiële klanten binnen één minuut wat jouw product is, voor wie het is en wat er uniek aan is. Snappen ze het? Dan zit je goed. 

Dezelfde test kun je doen voor jouw website. Kunnen ze jou later vertellen waarvoor ze jou kunnen bellen? Dan zit je goed.

5.    Is jouw product of dienst winstgevend of groeiend?
Het kan ook zijn dat je consequent te weinig verdient. Wat je ook probeert, met goede sales, marketing of procesoptimalisatie, het helpt niet om weer te groeien. Moet je pushen om jouw product te verkopen? Dan zijn klanten waarschijnlijk niet meer zo enthousiast of is je product aan het einde is van de Product Life Cycle. Tijd voor vernieuwing dus!

Vind je het lastig om deze vragen goed te beantwoorden? Dan is het de hoogste tijd om jouw propositie eens onder de loep te nemen. 

agenda-analysis-business-990818.jpg

Proposition Hero.png

Ook benieuwd hoe jij je propositie kunt vernieuwen?

Proposition Hero helpt je door middel van innovatieve sprints- en creatieve sessies bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Onze bonte verzameling superhelden zet haar superkrachten in voor het succes van jóuw producten, diensten en vernieuwingen. 

Ook benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Check onze cases of maak meteen een afspraak.