Hoe ontwijk je de valkuilen in een innovatieproces?

Hoe ontwijk je de valkuilen in een innovatieproces?

Innovaties op de markt brengen waarmee de klant beter geholpen wordt betekent een voorsprong nemen op jouw concurrentie. Al is het maar een tijdelijke voorsprong. Vaak ontstaan deze innovaties vanuit verschillende triggers, denk hierbij aan veranderende klantbehoeften, de komst van nieuwe technieken of slechte verkoopcijfers van de huidige producten. Innoveren kan veel tijd, energie en geld kosten. Hoe zorg je als organisatie nou dat je zo’n innovatieproces goed begeleidt? En wat zijn de grootste valkuilen waar je rekening mee moet houden?

Wat is innovatie?

Laten we in eerste instantie beginnen met wat innovatie is (al valt hier ook een hele blog over te schrijven). Vanuit Proposition Hero hanteren we de volgende definitie:

Het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten of het vernieuwen van bestaande producten of diensten.

De mate van innovatie bepaalt hoe ingewikkeld en risicovol het innovatieproces is. Hoe groter het onbekende gedeelte, hoe hoger het risico. Wil je met een bestaand product een nieuwe markt betreden, dan is alleen de markt anders en zijn de risico’s lager. Ben je bezig met een nieuw product in een niet bestaande markt met een nieuwe technologie, dan zijn de valkuilen lastiger te ontwijken en de val een stuk dieper. Met behulp van een gedegen innovatieproces probeer je de risico’s op het niet slagen van innovatie en de kosten te beperken.

Wat maakt een innovatieproces zo uitdagend?

Hoe groter het onbekende gedeelte, des te belangrijker het wordt om een gedegen innovatieproces te volgen. Zo’n innovatieproces verschilt wezenlijk van de normale bedrijfsprocessen. Waarom? In de dagelijkse processen is er duidelijkheid en houvast, op basis van ervaring uit het verleden. Zie het als een puzzel waarbij de randjes al zijn gelegd. Het kost tijd en energie om de puzzel te leggen, maar je hoeft in principe enkel de stukjes op de juiste plaats te leggen. Bij een innovatieproces ontbreekt die structuur, omdat je werkt aan iets wat nog niet eerder gedaan is. Het is een mysterie, dat enkel opgelost kan worden door anders te denken en te doen.

(Enkelen van) de grootste valkuilen bij een innovatieproces

Er zijn vele valkuilen te benoemen in een innovatieproces, hieronder noemen we de valkuilen die we zelf het vaakst tegenkomen bij organisaties.

De klant staat niet centraal in het innovatieproces

Jouw organisatie kent de markt en jij kent jouw klanten. Je weet wat ze willen toch? Waarom zou je dan tijd en geld besteden aan onderzoek van jouw markt en doelgroep? Why bother? Een mooi voorbeeld van een succesvolle business innovator waarbij klanten altijd op de eerste plaats komen, is die van Amazon. De voortdurende zelfontplooiing van Amazon is volgens Jeff Bezos, CEO van Amazon, deels te danken aan de beroemde klantgerichte benadering. Zij innoveren door bij de uitdagingen en problemen van de klant te beginnen en vanuit daar te werken naar een oplossing. Gedurende het gehele proces worden de ideeën, prototypes en het uiteindelijke product getoetst bij de klant. Zij moeten uiteindelijk enthousiast zijn, zij bepalen het succes. Kortom, praat niet over de klant maar met de klant!

Innovatie roulette: Te snel en te veel investeren.

Dit is misschien wel een van de makkelijkste, en tegelijkertijd, duurste valkuilen om in te trappen. Er is wat onderzoek gedaan, er zijn verschillende oplossingen bedacht en er is enthousiasme over een specifieke oplossing. Het enthousiasme voor het idee wordt omgezet in kordate actie om het product te gaan neerzetten en te verkopen. Er worden grote investeringen gedaan in een gave website, het fysieke of digitale product en het neerzetten van een bedrijfsstructuur. Zonder dat je weet of er genoeg interesse is van de beoogde doelgroep, dat noem ik Innovatie Roulette. Het kan lukken, maar de kans is vele malen groter dat je jezelf in de voeten schiet. De kosten lopen flink op, nog voordat de verkoop van start kan gaan. Na de start blijkt de interesse in de oplossing minder dan gedacht of brengt het product te weinig op. Door beproefde innovatietechnieken te volgen, zoals Design Thinking [Link: Design Thinking], verlaag je het risico om in deze valkuil te trappen. De aanpak is simpel. Begin klein en experimenteer veel, zeker in de fases waarin het concept nog niet duidelijk is. Maak gebruik van goedkope testjes, prototypes en doe pas grote investeringen wanneer er genoeg interesse is. Anders loop je het risico niks af te krijgen en veel geld te hebben geïnvesteerd.

Nauwelijks vernieuwend: Oude wijn in nieuwe zakken

Einstein zei het al; “You can’t solve a problem with the same mind that created it.” Toch is dat wat we doen als we een team van experts uit dezelfde organisatie samenstellen. Innovatie is gebaat bij diversiteit van mensen en een veelheid aan ideeën. Als die diversiteit ontbreekt dan is het risico groot dat jouw innovatie uiteindelijk oude wijn in nieuwe zakken is. Vernieuwingen die eigenlijk hetzelfde bieden in een incrementeel andere vorm. Je voorkomt dit door een zo divers mogelijk innovatieteam samen te stellen, en door bewust uit veel verschillende bronnen inspiratie te halen. Facebook organiseert bijvoorbeeld Hackathons voor hun medewerkers. Op deze manier genereren zij nieuwe ideeën. Het is begonnen bij developers maar is nu een evenement waar ze al hun medewerkers bij betrekken.

Innoveren kan veel tijd, energie en geld kosten. Hoe zorg je als organisatie nou dat je zo’n innovatieproces goed begeleidt? Een innovatieproces heeft een significant hoger kans van slagen als de klant centraal staat, er een duidelijke aanpak is met methoden die het faalrisico verlagen en wanneer je de deuren naar nieuwe ideeën echt openzet.

PropositionHero.png

Behoefte aan een sparringpartner of begeleiding tijdens het ontwikkelen?

Wij zijn benieuwd naar jouw geniale ideeën! Proposition Hero helpt bedrijven nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Zodat je succesvol blijft, ook in een constant veranderende markt. Onze superhelden staan voor jou klaar!

Maak een afspraak >

Bekijk ons werk >

Ik heb een idee voor een nieuw product, en nu?

Ik heb een idee voor een nieuw product, en nu?

Trends en ontwikkelingen bieden kansen. Je ziet het om je heen gebeuren. Zelf heb je ook een idee over hoe je deze kansen in een nieuw product wil gieten. Maar hoe verhoog je de kans van slagen? En hoe voorkom je dat je veel voorinvesteringen doet in een product dat uiteindelijk te weinig oplevert? Kortom, waar start je? Is er een juiste aanpak?

De Rotterdamse Jongensdromen van Vitas

De Rotterdamse Jongensdromen van Vitas

Vitas Kersbergen is oprichter van Proposition Hero. Saskia van Rotterdamse Jongensdromen interviewde hem over zijn Rotterdamse Jongensdromen.

De 3 innovatievraagstukken van dit moment

De 3 innovatievraagstukken van dit moment

Wil je tegenwoordig als organisatie groeien, dan is het meer dan ooit cruciaal dat je blijft innoveren. Maar wat zijn nu de innovatievraagstukken van dit moment?