In een businessmodel - ook wel bekend als bedrijfsmodel of verdienmodel - beschrijf jij hoe jouw organisatie waarde creëert, levert en behoudt. Maar je businessmodel is geen statisch document. Hoe vaak moet je je businessmodel nou eigenlijk aanpassen?

Wanneer je waardepropositie (zie ook onze blog: wat is een propositie?) het fundament is dan is je businessmodel het huis. In je propositie beschrijf je de voordelen voor je klanten, terwijl je businessmodel veel meer gaat over hoe jouw bedrijf werkt. En dat moet je regelmatig aan de veranderende omstandigheden in je organisatie én de markt aanpassen. Wij vertellen je er graag meer over. 

Business Model Canvas 

Je kunt verschillende methoden gebruiken voor het opstellen van een businessmodel. 

Voorheen werden er regelmatig uren verspild aan het opstellen van uitgebreide bedrijfsplannen. Vaak werden deze plannen in de spreekwoordelijke ivoren torens opgesteld, maar in de praktijk bleek al snel dat dat geen voorwaarde voor succes was. Of zoals Scott Cook van Intuit het eens zo mooi verwoordde: “For every one of our failures, we had spreadsheets that looked awesome.” 

Aangezien de veranderingen in de bedrijfswereld steeds sneller gaan, is een uitgebreid business plan steeds sneller achterhaald en dus zonde van je tijd. Daarom gebruiken we vaak het Business Model Canvas van de Zwitserse bedrijfswetenschapper Alex Osterwalder gebruikt. Met dit canvas wordt je bedrijfsmodel samengevat op één A4. 

BMC met value proposition centraal.png

Het canvas bestaat uit negen bouwstenen:

1.    Waardepropositie

2.    Klantsegmenten 

3.    Distributiekanalen 

4.    Klantrelaties

5.    Inkomstenstromen

6.    Kernactiviteiten

7.    Strategische partners

8.    Kostenstructuur

 

Opfrisser van je businessmodel

Net als je propositie (zie ook onze blog: Propositie vernieuwen?) kan ook jouw businessplan regelmatig een opfrisser gebruiken. Innovaties volgen elkaar in een rap tempo op en startups schieten als paddenstoelen uit de grond. Hierdoor kan ook jouw businessmodel steeds sneller minder relevant worden.

Ondernemers voelen dan ook haarfijn aan dat hun businessmodel onder druk komt te staan. 30% van het MKB in Nederland denkt zelfs dat ze binnen vijf jaar failliet gaat als ze hun bedrijfsmodel niet aanpast. 15% denkt zelfs dat er een radicale omslag voor nodig is om het hoofd boven water te houden (Exact MKB Barometer, 2016). 

Soms is een kleine verandering in jouw businessmodel genoeg om weer succesvol te zijn, maar in sommige gevallen zijn er radicalere stappen nodig. Daarom is het belangrijk om zéker één keer in de 2-3 jaar je businessmodel kritisch te bekijken en te toetsen op haar bestaansrecht. 

Drie centrale vragen

Bij het toetsen van je businessmodel kun je jezelf de volgende vragen stellen:

1.    Zijn er innovatieve ontwikkelingen die ervoor gaan zorgen dat mijn businessmodel straks niet meer relevant is?
Denk hierbij aan grote trends als Robotization, Internet of Things (IoT), Blockchain en digitalisering. 

2.    Zijn er concurrenten of partijen in vergelijkbare markten die het anders doen en daar succesvol mee zijn?
Zit je in de bloemenbusiness, kijk dan eens hoe ze het in de vergelijkbare groentemarkt aanpakken.

3.    Groeit mijn businessmodel mee met de veranderende klantbehoeften, bijvoorbeeld van nieuwe generaties?
Voorbeelden van duidelijke wensen van de nieuwe generatie zijn: alles is digitaal, instant en gebruik is belangrijker dan bezit. 


Proposition Hero.png

Ook benieuwd hoe up-to-date jouw businessmodel is?

Proposition Hero helpt je door middel van innovatieve sprints- en creatieve sessies bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Onze bonte verzameling superhelden zet haar superkrachten in voor het succes van jóuw producten, diensten en vernieuwingen. 

Ook benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Check onze cases of maak meteen een afspraak.