Design Thinking: 5 stappen om complexe problemen aan te pakken

Elke organisatie krijgt vroeg of laat te maken met uitdagingen. Soms draai je daar je hand niet voor om; in andere gevallen gaat het om meer complexe problemen waarvoor je niet zo een-twee-drie een oplossing hebt verzonnen. Dat vraagt om innovatief vermogen voor nieuwe of betere oplossingen. Wanneer je in staat bent te blijven innoveren, kun je je concurrentie voor blijven. Design Thinking is een methode om on top of the innovation gamete blijven. 

Maar wat is het nu precies en op welke manier kun je het inzetten om complexe problemen binnen jouw organisatie aan te pakken? Wij lichten een tipje van de sluier op.

Design Thinking: een definitie

Design Thinking blijkt lastig in één definitie te vangen. Kort gezegd gaat het bij Design Thinking om een methode waarbij je in de huid van een ontwerper kruipt om complexe problemen op te lossen. 

De methode wordt toegepast in een multidisciplinair team bestaande uit gebruikers en stakeholders. Het proces is iteratief, onderzoekend en gericht op het verbeteren of innoveren van dienstverlening, processen en producten en diensten.

Kenmerkend voor Design Thinking is dat de mens altijd centraal staat. Dat kan een klant, maar ook een medewerker of stakeholder zijn. Bekende methodes uit de Design Thinking beweging zijn Persona maps, Customer Journey Mapping en Empathy en Stakeholder maps. 

 

Design Thinking als methode voor propositie-ontwikkeling

Design Thinking is een perfecte methode om op een gestructureerde manier jouw bestaande producten en diensten te vernieuwen of om nieuwe producten te ontwikkelen. De verschillende maps en modellen kunnen tijdens workshops gezamenlijk door jouw multidisciplinaire team ingevuld worden.

Zo breng je kennis vanuit alle disciplines in jouw organisatie samen (bijvoorbeeld operations, sales, marketing, werkvloer en boardroom). 

Door de verschillende maps op de muur te hangen, krijgen teamleden overzicht over de uitdagingen en kansen. De inzichten uit de maps leiden steevast tot nieuwe gezamenlijke inzichten en de ontwikkeling van betere proposities.

 

Het Design Thinking proces

Hoe ziet zo’n Design Thinking proces er eigenlijk uit? Een Design Thinking proces bestaat uit verschillende stappen:

1.    Begrijpen

  • Empathie. Ontdekken en snappen hoe uitdagingen, ontwikkelingen in de markt, klanten en concurrenten in elkaar zitten.

  • Probleemdefinitie. Wat is nou écht het probleem? Vaak gaat het hierbij om het probleem achter de initiële vraag.

2.    Creëren

  • Oplossingen.Als het probleem helder is, is het tijd om te brainstormen. Hierbij wil je zoveel mogelijk ideeën verzamelen, zonder hier al een waardeoordeel aan te hangen. Er is geen goed of fout. Pas aan het einde van dit proces bekijk je welke oplossingen je wilt gaan testen.

3.    Testen

  • Prototypen.Van alle aangedragen oplossingen maak je op korte termijn en zo goedkoop mogelijk prototypes, zodat je deze op een kleine schaal kunt testen. Met de verkregen reacties en feedback uit de testfase kun je jouw prototypes snel verbeteren. Dat kan soms ook betekenen dat de bedachte oplossing totaal niet werkt of dat het probleem toch anders gedefinieerd moet worden. Dat hoort bij een iteratief proces; leren wat wel of niet werkt.

  • Oplossing lanceren. Ook bij het lanceren van de uiteindelijke oplossing, de implementatie en gebruik ervan is het belangrijk om een vinder aan de pols te houden. Door continue feedback van gebruikers te verzamelen, kun je het concept constant blijven verbeteren.

 


Proposition Hero.png

Zelf aan de slag met Design Thinking om te vernieuwen en innoveren binnen jouw organisatie? Zeker doen!

Proposition Hero helpt je door middel van innovatieve sprints- en creatieve sessies bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Onze bonte verzameling superhelden zet haar superkrachten in voor het succes van jóuw producten, diensten en vernieuwingen.

Ook benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Check onze cases of maak meteen een afspraak.