Innovatie op goed geluk?

Over product- en dienstontwikkeling en innovaties bij corporates en startups is al veel bekend. Er worden zelfs hele boeken over geschreven (recentelijk nog The Startup Way van Eric Ries). Over het MKB heb ik echter nog weinig gevonden. En dat terwijl 99,5% van de bedrijven in Nederland een MKB-bedrijf is en maar liefst 2 op de 3 mensen bij een MKB-bedrijf werkt (bron: Pantaie). Juist voor deze bedrijven is innovatie een noodzaak. Links en rechts zijn er ontwikkelingen die de, nu nog winstgevende, producten of diensten van het MKB overbodig of achterhaald kunnen maken.

Met een mix van mijn eigen ervaringen, de discussies met MKB’ers tijdens het FYGI-rondetafelgesprek en bestaande innovatieliteratuur is het tijd om de balans op te maken. Dit zijn volgens mij de belangrijkste redenen waarom product- of dienstontwikkeling binnen het MKB misgaat.

 
Op goed geluk.jpg

Waar gaat het mis?

1. Gebrek aan focus.
Sommige MKB’ers doen niet of nauwelijks iets aan innovatie, terwijl andere MKB’ers veel te veel producten tegelijk willen ontwikkelen. Het ontwikkelen van een product kost tijd en effort, deze worden nu verdeeld over te veel ideeën. Uiteindelijk wordt daarmee alles half gedaan.

2. De verkeerde competenties in huis.
Hierdoor worden bepaalde onderdelen van een nieuw concept supergoed ontwikkeld en andere niet. Zo kan het dat een nieuw product fantastisch wordt verkocht, maar het onder de streep te weinig omzet oplevert.

3. Een oplossing bieden voor een probleem dat klanten niet als probleem zien.
Enthousiasme bij de eigenaar of directeur over een idee kan leiden tot grote investeringen zonder dat er goed vooronderzoek is gedaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld als hij of zij geen tegengewicht krijgt binnen het bedrijf. Het risico: zodra het product of de dienst op de markt komt, blijkt het niet (precies) te zijn wat klanten willen. Er zijn te weinig mensen geïnteresseerd of ze zijn niet bereid te betalen voor het product.

4. (Te) veel investeren aan het begin van de ontwikkeling.
Het is een eenvoudige fout om te maken: je wilt stappen maken, je gelooft in het concept en investeert al vroeg in het nieuwe product. Je laat bijvoorbeeld een website en een logo maken en bouwt het product. Met het testproduct ga je nog even bij een aantal mensen uit jouw doelgroep langs. Daar blijkt dat jouw product toch niet zo fantastisch is als jij dacht. Je moet terug naar de tekentafel, maar de investeringen zijn al gedaan.

5. Het innovatieteam aansturen zoals de rest van de business.
In een lopende zaak is alles gericht op planning en controle. Dit is niet gek, want door jarenlange ervaring is het proces steeds voorspelbaarder geworden. Voor innovatie geldt die voorspelbaarheid niet. Je bent namelijk nog aan het uitvinden hoe het product eruit ziet. Het is daarom onmogelijk om dezelfde vragen te stellen (wat lever je op, hoeveel omzet gaan we genereren) en een antwoord te verwachten.

Herkenbaar? Dit kun je doen!

Herken je een van deze situaties binnen jouw MKB-bedrijf? Je bent niet de enige! Sommige bedrijven weten op goed geluk (lees: met bloed, zweet en tranen) uiteindelijk toch een nieuw product of dienst succesvol in de markt te zetten. Goed gedaan! Andere bedrijven verbranden helaas een hoop geld en enthousiasme zonder resultaat. Met de volgende tips kun je bovenstaande uitdagingen omzeilen, en met minder risico en minder kosten tot een nieuw product of dienst komen. De oplossing voor het grootste deel van deze problemen ligt in het volgen van een gedegen innovatieproces. Hieronder een aantal tips die je nu al kunt toepassen:

1. Maak gebruik van de bestaande innovatiemethodes en tools.
Denk hierbij aan: de Lean Startup methode, Growth Hacking, het Value Proposition Canvas (en Business Model Canvas) en Design Thinking.

2. Zorg dat je focus aanbrengt in jouw ontwikkelproces.
Eén team kan maximaal één innovatietraject tegelijk bolwerken.

3. Stuur een innovatieteam niet op verkooptargets, maar op specifieke leer- en bewijsdoelen.
Dit wordt ook wel innovation accounting genoemd. Als je een nieuw, niet bestaand concept ontwikkelt, is het onmogelijk om te sturen op de gebruikelijke omzet of klantdoelstellingen.

4. Wees scherp op het inzetten van de juiste competenties.
Mocht je binnen je bedrijf geen medewerkers hebben die ervaring hebben met het ontwikkelen van nieuwe producten of met de bestaande innovatiemethodes, dan kan een externe coach of productontwikkelaar veel versnelling brengen.

5. Begin klein en experimenteer, zeker in de fase waarin het concept nog niet duidelijk is.
Met kleine investeringen kun je bewijs vinden of jouw product kan werken. Zo maakte Dropbox ooit een filmpje van de functionaliteiten, nog voor ze iets gebouwd hadden. Het resultaat: heel veel aanmeldingen (75.000 in 1 dag) en dus bewijs dat het de investering van het bouwen waard is (tijd over? Bekijk de case van Dropbox). Als ze geen aanmeldingen hadden ontvangen waren de kosten slechts die voor het maken van het filmpje geweest. Een slimme zet dus!

Deze blog is geschreven naar aanleiding van de FYGI Rondetafel over klantgericht innoveren in het MKB (FYGI.nl). Vitas Kersbergen is Chief Proposition Hero bij Proposition Hero.


Kopje koffie.png

Proposition Hero helpt bedrijven met behulp van een klantgericht proces om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Wij zijn in te zetten voor de strategische product en dienstontwikkeling, losse innovatiesprints of als coach. Ook benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Comment