De 3 innovatievraagstukken van dit moment 

Wil je tegenwoordig als organisatie groeien, dan is het meer dan ooit cruciaal dat je blijft innoveren. Ben je niet in staat om bij te blijven dan loop je de kans om ingehaald te worden door nieuwe innovaties, veranderende klantbehoeften en innovatieve businessmodellen. Maar wat zijn nou de grootste innovatievraagstukken van dit moment? 

Grote en complexe innovatievraagstukken zijn aan de orde van de dag. Een populaire manier om met dergelijke vraagstukken aan de slag te gaan, is met Design Thinking. Maar alvorens aan de slag te kunnen, is het natuurlijk wel belangrijk dat je inzicht hebt in wat deze vraagstukken nou precies zijn. Met welke uitdagingen worden organisaties anno 2018 geconfronteerd? 

 

Innovatievraagstuk 1: Hoe kan ik mijn producten en diensten relevant houden?

De snelheid van innovatie en de acceptatie van innovaties gaat sneller dan ooit te voren. Het kostte de telefoon 75 jaar om naar 50 miljoen gebruikers te groeien. Pokemon Go behaalde dat aantal in 35 dagen (Bloomberg, 2017). Dat betekent ook dat jouw producten en diensten gemiddeld elke twee tot drie jaar verbeterd of vervangen moeten worden. Alleen op die manier kun je waarde blijven leveren voor je klanten.

Na hoeveel jaar hebben toepassingen 50 miljoen gebruikers? Bron:    Bloomberg

Na hoeveel jaar hebben toepassingen 50 miljoen gebruikers? Bron: Bloomberg

Om je producten en diensten relevant te houden is een goede voorbereiding het belangrijkste wat je kan doen.

•  Zorg voor goede feedback kanalen vanuit klanten en afnemers, zodat je hun pijnpunten en behoeften kent.

•  Houd je markt goed in de gaten, maar monitor ook wat er in andere markten gebeurt. Zo is Uber van oorsprong een tech bedrijf, maar door handig in te spelen op de markt, heeft zij de taximarkt volledig op z’n kop gezet.

•  Zorg dat je weet welke (potentiële) innovaties voor jou groei op kunnen leveren.

Innovatievraagstuk 2: Op welke innovaties zet jouw bedrijf in de toekomst in?

Innovatie en verandering: het is geen kwestie van of, maar van wanneer. Door verandering te accepteren en te omarmen, kun je je organisatie nu al klaarstomen voor innovatie en verminder je eventuele weerstand. 

Een handig model daarvoor is “3 horizons of growth” van McKinsey. Hierbij wordt gekeken naar drie soorten innovaties die tot groei leiden:

1.    Horizon 1 - Incremental: Kansen voor groei met bestaande producten in bestaande markten.

2.    Horizon 2 - Adjacent: Kansen voor groei met behulp van nieuwe producten en technologie in een bekende markt of dezelfde producten in een nieuwe markt.

3.    Horizon 3 - Transformational: Kansen voor groei in een nieuwe markt met nieuwe producten en diensten. 

Afhankelijk van jouw bedrijf, marktontwikkelingen en visie richt je je op een mix van horizon 1, 2 en 3 innovaties. Zo ben je voorbereid op de toekomst.

Innovatievraagstuk 3: Hoe kun je innoveren met zo min mogelijk risico en kosten en een zo hoog mogelijke slagingskans?

Om te innoveren op een flexibele manier en tegen zo laag mogelijke kosten kun je gebruik maken van beproefde methodes zoals Design Thinking en Lean Startup. Op deze manier begin je kleinschalig en kun je met zo min mogelijk kosten testen of jouw innovatie gaat werken. Je besteedt namelijk geruime tijd aan het onderzoeken van het probleem van de klant en je test verschillende oplossingen voordat je grote investeringen doet. Deze methodes geven jouw propositie-ontwikkeling snelheid en flexibiliteit. 


Proposition Hero.png

Kun jij voor jouw organisatie antwoord geven op deze drie vraagstukken? Dan ben je goed op weg!

Proposition Hero helpt je door middel van innovatieve sprints- en creatieve sessies bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Onze bonte verzameling superhelden zet haar superkrachten in voor het succes van jóuw producten, diensten en vernieuwingen.

Ook benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Check onze cases of maak meteen een afspraak.

Bronnen:
Bloomberg.com, 6 juli 2017 18:08 CEST, “The World Is About to Change Even Faster”: https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-07-06/the-world-is-about-to-change-even-faster