Is een product zonder functie een slechte propositie? Niet perse!


Wie koopt er nou een product dat functioneel niks kan? Niemand toch? Nou ja, ik dan. Afgelopen week kocht ik ‘The Useless Box’, een briljant nutteloze doos die vrijwel niks doet. Ik kan niet anders zeggen: dit is een top propositie!Maar ik heb er enorm om gelachen en het was een perfecte conversatiestarter tijdens een kennismakingsgesprek dat ik laatst had. 


Wat maakt een propositie goed?


Een goede propositie is een propositie die waardevol, winstgevend en uniek is (bekijk ook onze blog wat is een propositie?).

  • Winstgevend
    Winstgevend is deze box zeker, ik betaalde maar liefst 29 dollar. En als je naar het binnenwerk kijkt dan waren de kosten niet hoger dan €7,50. Wel zie je flink wat namaak boxen, want helaas is dit product wel erg makkelijk te kopiëren. Daarom zal de box in het begin veel winstgevender zijn geweest dan nu het geval is.


  • Uniek en onderscheidend

    Uniek en onderscheidend is The Useless Box zeker. Ik ken geen ander product dat dit doet. Jij wel? Een goede manier om jouw propositie uniek en onderscheidend te maken is het vergelijken van de sellingpoints van jouw propositie met die van jouw concurrenten. Denk daarbij aan concurrenten in de breedste zin. Pathé is niet alleen een concurrent van Euroscoop, maar ook van Netflix, een goed boek, een concert of een andere invulling van de avond.

  • Waardevol

    Ja zeker, ook deze propositie is waardevol voor gebruikers, omdat het op sociaal en emotioneel vlak iets toevoegt. Het maakt mij blij en ik raak erdoor in gesprek met anderen.

Een propositie is meer dan de functie van een product

coolblue-facebook-.png

Een product of dienst koop je natuurlijk alleen als het iets waardevols doet voor jou, het functioneel is of iets oplevert. Maar in een wereld waarin onderscheiden steeds moeilijker wordt en we vrijwel voor alle problemen minimaal drie soorten oplossingen hebben, betekent dat naast het functionele aspect van een propositie, juist het emotionele en sociale aspect steeds belangrijker wordt.

MM dingen waar je blij van wordt.jpg

Neem nu CoolBlue. CoolBlue heeft in principe geen onderscheidend vermogen, want alle producten zijn precies hetzelfde als bij de Mediamarkt of Bol.com. Waar CoolBlue zich wel op onderscheidt is op emotioneel vlak. Ze doen werkelijk alles voor een glimlach. De dozen zijn versierd, ze maken grapjes op hun bussen (klopt.) en ze geven je goede productadviezen. Dat maakt ze uniek. Of nou ja, maakte. Want anderen hebben ook gezien dat deze enorme emotionele aandacht voor de klant werkt. Zo zie je dat zelfs de Mediamarkt inmiddels aan het bewegen is naar service en ondersteuning. Hun slogan is in de afgelopen jaren heel toepasselijk veranderd van ‘Ik ben toch niet gek!’ naar “Dingen waar je blij van wordt”. Sounds familiar?

In 3 fases naar een goede propositie

Het is dus waardevol om verder te kijken dan alleen de functie van jouw product of dienst. Maar hoe doe je dat dan? Het doorlopen van onderstaande 3 Proposition Hero fases kunnen helpen:

Begrijpen: Leef je in de persoon die jouw oplossing zou moeten kopen in. Dit kan gemakkelijk door een keer in gesprek te gaan of een dagje mee te lopen! Zoek daarbij naast de functionele eisen ook naar wat wil hij of zij op emotioneel of sociaal vlak bereiken. Een goed begrip van de behoeften van jouw klant is het halve werk.

Creëren: Wanneer je de propositie creëert zorg dan dat je de belangrijkste emotionele en sociale wensen verwerkt in jouw product. Zo vertelt een Rolex aan de rest van de wereld dat de drager succesvol is of in ieder geval genoeg geld heeft. Oh ja, en hij geeft ook de tijd weer.

Testen: Voordat je geld besteedt aan het lanceren van een nieuw product is het essentieel om eerst te testen. Voor het testen kun je perfect de 3 essentiële onderdelen van een goede propositie gebruiken.

Als een van de onderdelen nog niet goed genoeg is, dan is er nog werk aan de winkel!

oplevering.PH.final.verbeterd-26.png

Hoe zit dat met jouw propositie?

Speelt jouw propositie genoeg in op de emotionele en sociale wensen van jouw klanten? Proposition Hero helpt bedrijven nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Zodat je succesvol blijft, ook in een constant veranderende markt. Onze superhelden staan voor jou klaar!

Maak een afspraak >

Bekijk ons werk >