Trends en ontwikkelingen bieden kansen. Kans op innovaties. Je ziet het om je heen gebeuren. Zelf heb je ook een idee over hoe je deze kansen in een nieuw product wil gieten. Het begin is er! Maar hoe verhoog je de kans van slagen? En hoe voorkom je dat je veel voorinvesteringen doet in een product dat uiteindelijk te weinig oplevert? Kortom, waar start je? Is er een juiste aanpak?

De grootste valkuil bij vernieuwing

Ben jij! Jij bent natuurlijk enthousiast over je eigen idee. Maar is jouw klant dat ook? Begin met testen van jouw ideeën. Laat je verrassen door andere invalshoeken en reacties van jouw beoogde doelgroep. Dit kost tijd en is zelfs een beetje spannend. Stel je voor dat het idee toch niet zo goed is? Wat als men er niet voor wil betalen, of het probleem wat je oplost niet ervaart?. En dat gebeurt vaker dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat slechts 28% (Simon Kucher & Partners, 2014) van de nieuwe ideeën voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de doelgroep. En juist daarom is het zo belangrijk om  tijd te investeren in het onderzoeken en testen van jouw idee voordat je geld investeert.

De vier stappen van productontwikkeling

Het traject van idee naar lancering is op te delen in 2 fases met 4 stappen. Waarvan de eerste drie stappen (de onderzoekende fase) bepalend zijn voor het succesvol uitvoeren van de vierde stap (de executie fase). We maken onderscheid tussen de volgende vier stappen:

  • Begrijpen

  • Creëren

  • Testen

  • Lanceren

Aanpak Proposition Hero.png

De onderzoekende fase

In de eerste fase is de basishouding, je raadt het al, onderzoekend. Los van jouw eerste idee verdiep je je in de wereld van jouw mogelijke doelgroepen. Wat willen ze bereiken? Welke pijnpunten en behoeften hebben ze? Waar liggen de kansen om echt impact te maken voor jouw doelgroep? Met behulp van interviews, bestaande marktonderzoeken, meeloop of meedoen onderzoek en co-creatie krijg je een steeds rijker begrip van jouw doelgroep.

Op een gegeven moment ontstaan herkenbare patronen in het beeld van de doelgroep. Het moment om te bepalen of jouw initiële idee nog past of dat er nog nieuwe varianten te bedenken zijn.Het leuke aan deze fase is dat je zoveel mogelijk ideeën en oplossingen gaat creëren. Uiteindelijk valt de keuze op het idee dat het beste aansluit op de vraag en behoeften van jouw doelgroep.

Nu is het tijd om het meest waardevolle idee te gaan testen. Pas op met het maken van grote investeringen. Test de ideeën die je hebt simpel en klein, zo maak je niet te veel kosten. Kies voor een snel prototype van jouw product zoals een tekening of visual. Met de eerste feedback kun je jouw aannames testen en verbeteringen aanbrengen. Hoe meer aannames je hebt getest, hoe zekerder je kunt zeggen dat jouw idee gaat werken. Wanneer je op basis van de test kunt bewijzen dat jouw idee een probleem oplost, dat de klant ervoor wil betalen en dat het idee haalbaar is….dan is het tijd om over te gaan naar de uitvoering.

De executie fase

Ook in deze fase zijn er nog veel dingen onduidelijk, maar de basis aannames van jouw idee zijn getest. Je kunt nu dus meer risico nemen en investeringen doen. Je begint met een eerste echte variant van het product, de eerste verkopen en de officiële lancering!

Risico's vs investeren - Proposition Hero.jpg

Door je aan deze volgorde en methode te houden voorkom je grote investeringen die later niet goed blijken te zijn. Het geeft houvast in een onzekere tijd van product of dienstontwikkeling.

oplevering.PH.final.verbeterd-26.png

Behoefte aan een sparringpartner of begeleiding tijdens het ontwikkelen?

Wij zijn benieuwd naar jouw geniale ideeën! Proposition Hero helpt bedrijven nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Zodat je succesvol blijft, ook in een constant veranderende markt. Onze superhelden staan voor jou klaar!

Maak een afspraak >

Bekijk ons werk >